zelf oliebollen maken
oud hollandse oliebollen
vegetarische oliebollen
oliebollen met abrikoos en noten
tropische oliebollen
oliebollen met gehakt
hartige oliebollen
ham kaas bollen
goedgevulde oliebollen

leuke tips
verjaardag
feest
halloween
sinterklaas
kerst
baby
gedichten
teksten
plaatjes
kaarten
liefde
Oliebollen met appels en rozijnen, zelf oliebollen met appels en rozijnen maken, recept voor oliebollen met appels en rozijnen.

Oliebollen met appels en rozijnen

Ingredi├źnten

400 gram tarwevolkorenmeel
100 gram spelt, fijngemalen
25 gram gist
0,25 liter lauwe melk
0,10 liter appeldiksap
1 ei
2 eierdooiers
snufje zout
1 theelepel vanillepoeder
60 gram zachte boter
100 gram rozijnen, ongezwaveld
2 eetlepels calvados of cognac
minstens 500 gram plantaardige olie (frituur)
2 grote appels

Benodigdheden

doek
keukenpapier
(frituur)pan
rasp
schaal
zeef
Bereiding oliebollen met appels en rozijnen

Vermeng tarwe- en speltmeel in een schaal, maak in het midden een kuiltje en verbrokkel de gist erin. Roer er met een beetje melk en wat van het meelmengsel een zetsel van. Laat dit afgedekt met een doek op een warme en tochtvrije plaats circa 15 minuten rijzen.

Voeg de rest van de lauwe melk, het appeldiksap, het ei, de eierdooier, het zout en de vanille toe. Verdeel de boter in stukjes en doe deze er ook bij. Roer alles door elkaar tot een glad beslag. Meng dit tot dit blazen trekt.

Leg weer een doek over de schaal en laat het nu minstens 30 minuten rijzen tot het volume is verdubbeld.

Was intussen de rozijnen in een zeef onder warm water, dep ze droog in een doek en laat ze afgedekt wellen in de calvados of de cognac.

Verhit het frituurvet in een niet te brede pan tot 160 - 170 ┬░C. Schil de appelen en haal het klokhuis eruit. Rasp ze daarna.

Roer het beslag na het rijzen nog eens goed door. Schep daarna de rozijnen met de alcohol en de geraspte appel erdoor. Dompel twee eetlepels in het hete vet en steek daarmee kleine bolletjes uit het beslag. Laar er steeds een paar tegelijk in het hete vet onder regelmatig keren goudbruin worden. Laat ze op een dikke laag keukenpapier uitlekken en op een taartrooster afkoelen.


home
© paradijsje.nl, oliebollen met appels en rozijnen, zelf oliebollen met appels en rozijnen maken, recept voor oliebollen met appels en rozijnen