zelf oliebollen maken
oud hollandse oliebollen
oliebollen met appels en rozijnen
vegetarische oliebollen
oliebollen met abrikoos en noten
tropische oliebollen
oliebollen met gehakt
hartige oliebollen
ham kaas bollen
goedgevulde oliebollen

leuke tips
verjaardag
feest
halloween
sinterklaas
kerst
baby
gedichten
teksten
plaatjes
kaarten
liefde
Lekkere oliebollen, zelf oliebollen maken, recepten voor oliebollen, geschiedenis van oliebollen. Lekkere recepten voor oud hollandse oliebollen, oliebollen met appels en rozijnen, vegetarische oliebollen, oliebollen met abrikoos en noten, tropische oliebollen, oliebollen met gehakt, hartige oliebollen, ham kaas bollen, goedgevulde oliebollen.
Oliebollen zijn een echte lekkernij met oud en nieuw maar smaken ook lekker bij andere feestelijke gelegenheden. Hier vind je lekkere recepten voor verschillende soorten oliebollen zodat je de oliebollen zelf kunt maken. Eerst vertellen we de geschiedenis van de oliebol. De eerste oliebollen werden gegeten door Germaanse stammen in het gebied dat later Nederland zou gaan heten tijdens het Joelfeest, de periode tussen 26 december en 6 januari. Volgens de Germanen zouden de godin Perchta en slechte geesten 's avonds ronddwalen. Om deze geesten tevreden te stellen werd voedsel geofferd, waarvan het meeste in gefrituurd deeg zat. Door het vet in de oliebollen zou het zwaard van Perchta van het lichaam glijden, waardoor iedereen die oliebollen gegeten had niet opengereten zou worden.

Oliebollen (in Belgisch-Nederlands ook wel smoutbollen of smoutebollen genoemd) zijn een traditioneel gefrituurd gistdeeggerecht uit de lage landen. Ze worden traditioneel gegeten op Oudejaarsavond in Nederland, verder worden ze ook gegeten op kermissen.


Pas in de negentiende eeuw kreeg de oliekoek de status van dé lekkernij van oud en nieuw. Wanneer en waarom de oliekoek precies oliebol werd, is onduidelijk. Het had te maken met andere ingrediënten en technieken (zoals frituren), waardoor bakkers luchtiger konden bakken. Pas in de twintigste eeuw verdween de naam oliekoek. De oliebol is daarentegen nooit meer weggegaan. Heel misschien bestaat er ook een verband tussen het eten van oliebollen nu en het laatmiddeleeuwse gebruik om de armen rond oud en nieuw een plat wafeltje of oliekoek te geven. De lekkerste oliebol maak je natuurlijk zelf! er kan eindeloos gevarieerd worden door bijvoorbeeld, in plaats van rozijnen, appel, ananas of andere lekkernijen toe te voegen.

home
© paradijsje.nl, lekkere oliebollen, zelf oliebollen maken, recepten voor oliebollen, geschiedenis van oliebollen