leuke kerst tips
actief kerst vieren
kerst geschiedenis
kerstplanner
kerstverhaal
leuke kerstplaatjes
leuke kerst kleurplaten
leuke kerstcadeaus
kerst ideeen
leuke kerst ideeen
zelf kerstkaarten maken

leuke kerstkaarten
1001 leuke kerstkaarten

leuke kerst feestartikelen
leuke kerstartikelen

kersteten en dinken
leuke kerstdiner tips
kerstdiner
kersteten
kerstdrankjes

leuke kerstboom tips
kerstboom
leuke kerstboom
kerstboom versieren

leuke kerstversiering tips
kerstversiering
leuke kerstversiering

kerst aanraders
leuke kerst aanraders

leuke tips
verjaardag
feest
halloween
sinterklaas
oliebollen
baby
gedichten
teksten
plaatjes
kaarten
liefde
Wie is de kerstman.

Wie kent de kerstman niet. Die goedige altijd "hohohoho Merry Christmas" roepende kerstman met zn mooie grijze baard, z'n mooie rode pak en z'n tover rendieren die kunnen vliegen. In de leukste en mooiste kerstfilms ziet u dan ook dat hij op de Noordpool woont en daar een leger vrolijke elfs heeft wonen die allemaal even vrolijk de kerstman en kerstvrouw met van alles van dienst zijn.

De Kerstman rijdt op Kerstavond in een door rendieren getrokken arrenslee door de lucht. Hij stopt cadeautjes in klaar gehangen Kerstsokken. U snapt dat de Kerstman, net als Sinterklaas, tot over zijn oren in het werk zit. Daarom laat hij zijn taak in een aantal landen graag door een ander uitvoeren. Er zijn overigens veel meer overeenkomsten tussen onze Goedheiligman en Santa. De geboorte van Santa

Nederlanders die zich in 1611 in Nieuw Amsterdam (USA) vestigden, brachten Sint Nicolaas mee als beschermheilige van het latere New York. De Amerikanen 'adopteerden' hem en langzaamaan veranderde hij, door toevoeging van elementen uit allerlei culturen, in Santa met zijn rendieren, arrenslee en elfjes. In 1931 liet Coca Cola een advertentie ontwerpen waarop twee kinderen flessen cola aan de Kerstman geven 'for the pause that refreshes.' Maar de Santa zoals men die tot dan toe afbeeldde, was niet bepaald een gezellige vent. De Zweedse kunstenaar Haddon Sundblom ontwierp in opdracht van Coca Cola de Kerstman zoals we hem nu nog kennen: een dikke, joviale man, gekleed in rood, wit en zwart (de kleuren van Coca Cola). Tijdens de Tweede Wereldoorlog liftte Santa met Coca Cola en het Amerikaanse leger mee naar Europa.Over de wereld

Rusland: Hier worden de cadeautjes gebracht door Baboesjka (van die poppetjes, ja). Het verhaal gaat dat Baboesjka (grootmoeder) drie rijk geklede reizigers onderdak, eten en een warm bed gaf. Achteraf bleken het de drie wijzen te zijn die onderweg waren naar Bethlehem. Baboesjka ging hen achterna met een mand zwart brood en cadeautjes voor het kindje. Toen zij daar aankwam was iedereen echter al vertrokken. Ze legde haar giften in de kribbe en ging terug naar huis, waar zij al snel door engelen werd gehaald.

Hongarije: Op Kerstavond leggen Kerstengeltjes de cadeautjes oningepakt onder de boom.

Denemarken: Deense families worden bezocht door de Julemand en zijn Julenisser (kabouters die dol zijn op kinderen en dieren). Op Kerstavond wordt daarom een bakje zoete pap voor de deur gezet om de Julenisser gunstig te stemmen.

Duitsland: Tijdens de nachtmis brengt het Kerstkind de cadeautjes onder de Kerstboom.

home
© paradijsje.nl, wie is de kerstman