leuke kerst tips
actief kerst vieren
kerst geschiedenis
kerstplanner
kerstverhaal
leuke kerstplaatjes
leuke kerst kleurplaten
leuke kerstcadeaus
kerst ideeen
leuke kerst ideeen
zelf kerstkaarten maken
wie is de kerstman

leuke kerstkaarten
1001 leuke kerstkaarten

leuke kerst feestartikelen
leuke kerstartikelen

kersteten en dinken
kerstdiner
kersteten
kerstdrankjes

leuke kerstboom tips
kerstboom
leuke kerstboom
kerstboom versieren

leuke kerstversiering tips
kerstversiering
leuke kerstversiering

kerst aanraders
leuke kerst aanraders

leuke tips
verjaardag
feest
halloween
sinterklaas
oliebollen
baby
gedichten
teksten
plaatjes
kaarten
liefde
Leuke kerstdiner tips.

Een in Kerstsfeer gedekte tafel geeft cachet aan uw kerstdiner en draagt bij aan een feestelijke kerst stemming. En zegt u nou zelf.. u hebt het kerstdiner lang voorbereid en het ziet er allemaal smakelijk uit. Dan is het toch extra leuk om ook aandacht te besteden aan de directe omgeving van al dat lekkers. Wat zijn leuke manieren om uw kerst tafel feestelijk te bekleden? Hoe dekt u een kerst tafel op de juiste manier?

Kerstdrukwerk

Voor een groter gezelschap is het een leuk idee om officiële uitnodigingen te versturen, in Kerstsfeer natuurlijk. Voor het diner zelf kunt u menukaarten op tafel zetten. Koop stevig papier in de kleur van uw keuze. Iemand met een mooi handschrift beschrijft de kaarten met een goud- of zilverschrijvende (kalligrafeer)pen. Geef uw gerechten originele namen. Als u leuk kunt tekenen, zijn schetsjes van gerechten een leuke decoratie. Heeft u niet zo'n vaste hand, dan bieden de vele lettertypen in uw tekstverwerkingsprogramma uitkomst. En mooie Kerstplaatjes zijn volop op internet en clipart-cd's te vinden. We hebben ook wat suggesties voor zelfgemaakte Kerstkaarten.

Het is even schikken

Voor een groter diner is een tafelschikking geen overbodige luxe. De gastheer of gastvrouw kiest een strategische plaats. Hij/zij moet het verloop van het diner goed in de gaten kunnen houden.

Daarnaast moet het een plaats zijn dicht bij de keuken. Als het gastcomité uit meer dan één persoon bestaat, meng u dan tussen de gasten.

Op deze manier verdeelt u het gastheerschap en kunt u het uw gasten optimaal naar de zin maken.
Een gemengd gezelschap

In een gemengd gezelschap is het gebruikelijk om mannen en vrouwen om en om te plaatsen.

Als u weet dat iemand linkshandig is, doet u die persoon plezier met een hoekplaats.

Gebruik uw persoonlijke inschatting bij de keuze wie u bij wie neerzet.

Naambordjes in de stijl van de menukaarten maken uw gasten duidelijk wat de bedoeling is.
Denk aan de kleintjes

Voor kleine gasten kunt u eventueel een aparte kindertafel maken. Zonder kaarsen waarschijnlijk, maar wel met leuke kinderdecoraties. Met Kerstkleurplaten en kleurpotloden of een mooi Kerstverhaal (eventueel op cd) houdt u ze tussen de gangen door bezig.

De regels van bestek van buiten naar binnen, wijnglazen rechts en broodje links kent u wellicht al. Bij veel gangen en een combinatie van vlees en vis kan het aardig ingewikkeld worden. Wilt u zich verder verdiepen in de etiquette omtrent feestelijk tafelen en gastheerschap? Over dit onderwerp zijn volop boeken verschenen. Ook op het internet is veel te vinden over dit onderwerp.

TIP: check tijdig uw voorraad servies- en glaswerk en bestek.Versier eens een tafel

Voor tafeldecoratie zijn even veel mogelijkheden als persoonlijke voorkeuren. Een algemene tip is om het niet te bont te maken. U wilt niet dat de tafeldecoratie het eten overschaduwt. De bedoeling is juist om uw tafel een feestelijke achtergrond en ondergrond voor uw diner te laten zijn. Kies daarom één of twee basiskleuren die passen bij uw servies en tafelkleed. Een mooi linnen tafelkleed en dito servetten staan klassiek en verzorgd. Met decoraties kunt u het geheel een persoonlijk tintje geven. Te vol of te hoog is niet handig. Er moet voldoende ruimte overblijven voor de diverse gerechten. En uw gasten moeten elkaar kunnen zien tijdens de gesprekken aan tafel.
Kaarsen en zo

Voor versiermateriaal adviseren wij u om een hobbyzaak en tuincentrum te bezoeken. Er is enorm veel keuze. Mooie glazen schalen water met drijfkaarsjes en verse bloemen staan heel feestelijk. Of kies voor één centrale decoratie die in het midden van de tafel staat. Een mooie schaal waarin u natuurlijke materialen legt als mos, kastanjes en dennenappels. Aangevuld met een aantal mooie kerstballen in uw gekozen basiskleur. Zet elders op de tafel mooie kandelaars met kaarsen in hetzelfde kleurschema.
Sneeuwhuisjes

Een ander idee is om 'sneeuwhuisjes' neer te zetten. U kent ze vast nog wel. Winterafbeeldingen in een glazen stolpje waar het gaat sneeuwen als ermee wordt geschud. Ze staan leuk op tafel, passen bij het seizoen en nemen niet te veel ruimte in beslag. Zo heeft u ook meteen een leuk weggevertje voor uw gasten.Kerststoelen

Bent u handig met de naaimachine en heeft u wat tijd over? Koop een feestelijke Kerststof en maak hoezen voor uw stoelen. Voor het 'af'-effect, maakt u van dezelfde stof linten waarmee u uw tafel versiert.

TIP: lees ook onze kerstversiering tips voor de Kerst-aankleding van uw huis.

Veiligheid

Tenslotte willen wij de veiligheid nog even benadrukken. Brandende kaarsen zijn vrijwel niet weg te denken van een Kersttafel. Plaats deze echter wel tactisch. Probeer rekening te houden met losse kledingaccessoires (sjaaltjes bijvoorbeeld), lange haren en wiebelende tafels. Ook kinderen kunnen onverwacht uit de hoek komen. Hou altijd blusmateriaal (een emmer water) gereed. Wij wensen u een mooie en gezellige Kersttafel toe!

home
© paradijsje.nl, leuke kerstdiner tips