leuke kerst tips
actief kerst vieren
kerst geschiedenis
kerstplanner
kerstverhaal
leuke kerstplaatjes
leuke kerst kleurplaten
leuke kerstcadeaus
kerst ideeen
leuke kerst ideeen
zelf kerstkaarten maken
wie is de kerstman

leuke kerstkaarten
1001 leuke kerstkaarten

leuke kerst feestartikelen
leuke kerstartikelen

kersteten en dinken
leuke kerstdiner tips
kerstdiner
kersteten
kerstdrankjes

leuke kerstboom tips
leuke kerstboom
kerstboom versieren

leuke kerstversiering tips
kerstversiering
leuke kerstversiering

kerst aanraders
leuke kerst aanraders

leuke tips
verjaardag
feest
halloween
sinterklaas
oliebollen
baby
gedichten
teksten
plaatjes
kaarten
liefde
Kerstboom.

Heeft u nog geen kerstboom gekocht? Dan heeft u misschien wel geluk. Hier kunt u iets lezen over de achtergronden van de kerstboom, de kerstboom in andere landen, verschillende soorten kerstbomen, hoe u de beste kerstboom uitkiest en hoe u ervoor zorgt dat hij het redt tot Driekoningen. De Kerstboom is ook in de 21ste eeuw niet weg te denken uit de Nederlandse huiskamers. Toch is de Kerstboom lange tijd verguisd geweest als heidens symbool. De blijvend groene spar versierd met lampjes of kaarsjes, staat namelijk symbool voor de terugkeer van het licht in de lente en is een overblijfsel van de Germaanse Midwinterviering.Lampjes ellende

Een boom uitgezocht, naar huis gesleept, de kerstversiering uit de verste hoek op zolder geplukt, en eindelijk staat hij er dan: de Boom. Nu alleen nog de stekker in het stopcontact, en zie.... NIETS. In die hele slinger kerstboomlampjes zit er dus eentje los of is er eentje kapot. Wat een ellende. Met een beetje pech begeven plotsklaps alle lampjes het. Vraagt u zich ook wel eens af hoe dit mogelijk is? Wij vonden het antwoord in de Intermediair. Daar vertelde G.E. Wiersma uit Buitenpost: "Een aantal jaren terug was Kerstboomverlichting zo ontworpen dat de (seriële) schakeling werd verbroken als er één lampje kapot ging. Alle lampjes gingen dan tegelijk uit. Tegenwoordig zijn de lampjes voorzien van een schakeling die ervoor zorgt dat de stroom niet verbroken wordt als één lampje stuk gaat. Wel neemt de spanning over de resterende lampjes toe, waardoor deze sneller kapot gaan. Wanneer verschillende lampjes defect raken, neemt de spanning over de resterende lampjes zover toe dat er een kettingreactie ontstaat waarbij alle lampjes snel achter elkaar doorbranden. Om dit te voorkomen is het verstandig defecte lampjes direct te vervangen."

Grootste kerstboom

De grootste 'Kerstboom' van ons land staat elk jaar in Ijsselstein. Hier wordt de TV-zendmast 'Gerbrandytoren' eens in de vijf jaar rond Kerstmis versierd met 121 lampjes. Aangezien de mast 385 meter hoog is, is hij in de wijde omtrek te zien. Hij wordt in het Guiness book of Records vermeld als grootste verlichte zendmast van de Benelux.De kerstboom in cijfers

Er worden steeds duurdere kerstbomen gekocht, zoals blauwsparren en de Nordmann-spar. De kerstboom met kluit wint terrein.

De geschiedenis van de kerstboom

Bij veel voorchristelijk volken was de spar het symbool van groei en bloei en verjager van heksen en slechte geesten. Vroeger bond men sparrenboompjes hoog in de mast van een terugkerend schip, ten teken dat men met Kerst weer thuis hoopte te zijn. In de vijfde eeuw dook de spar op als Boom des Levens in mysteriespelen in Duitse kerken. Hij was behangen met appels (de zonde) en ouwel (de redding). Later werden de appels en ouwel vervangen door koekjes in allerlei vormen. In de negende eeuw verbood Karel de Grote het opzetten van een kerstboom en in de tiende eeuw deed paus Martinus II hetzelfde in Italië. Pas in de zeventiende eeuw dook de versierde spar weer in het openbaar op. De eerste versierde kerstboom was weer te bewonderen in 1605 in Straatsburg. Pas in het begin van de negentiende eeuw zette deze traditie goed door in ons land.

De kerstboom in India

In India versiert men bananenbomen in plaats van sparren. Er worden mangobladeren gebruikt in plaats van hulst en olielampjes in plaats van kaarsen.

Kerstboom kopen via het internet

Steeds vaker worden er kerstbomen gekocht via internet. Vroeger was het nog de traditionele straathandel waar men zijn kerstbomen kocht. Via internet is het al mogelijk om online je kerstboom te bestellen. Ook neemt de verkoop via de tuincentra en grootwinkelbedrijven toe.

home
© paradijsje.nl, kerstboom