leuke halloween tips
halloween gebruiken
halloween knutsels
halloween pompoenen
lekkere halloween recepten
leuke halloween spelletjes
leuke halloween plaatjes
leuke halloween griezelverhalen
leuke halloween kleurplaten
leuke halloween artikelen
maan op halloweenavond
trick or treat

leuke tips
verjaardag
feest
sinterklaas
kerst
oliebollen
baby
gedichten
teksten
plaatjes
kaarten
liefde
halloween legende.

De legende van Jack de Lampion

De pompoenen die worden meegedragen tijdens Halloween worden ook wel Jack 'o Lantern genoemd. En dat is niet zomaar. Een Ierse man met de naam Jack had een treurige reputatie. Iedereen kende hem als een bedrieger en een agressieve dronkaard. Op de avond van Halloween besloot de duivel om Jack mee te nemen naar de hel. Natuurlijk had Jack daar helemaal geen zin in. Dus bedacht hij een list.

Hij zei:"Ik ga mee, maar wil jij dan eerst een appel plukken uit de boom daar?". De duivel klom in de boom en plukte de vrucht. Maar Jack was zo sluw: hij kerfde een kruis in de boom. Het symbool waar de duivel niet tegen kan. De duivel smeekte Jack hem te bevrijden. Hij stelde Jack voor dat hij hem tien jaar lang met rust zal laten. Maar Jack zei: "Nee, je mag me nooit meer lastig vallen. En nooit meer op mijn ziel vragen, zelfs niet na mijn dood."De duivel moest instemmen met die deal.

Helaas voor Jack, hij stierf een jaar later. Toen hij bij de hemelpoort kwam werd hem de toegang ontzegd. Hij mocht er niet in. Hij had immers altijd gelogen en bedrogen. Dus ging Jack naar de hel. Maar de duivel zei: "Nee, je mag hier niet naar binnen, want dan breek ik mijn belofte aan jou. Jij wilde toch nooit meer iets met mij te maken hebben?" Jack werd teruggestuurd naar de aarde. Om zijn weg te vinden, kreeg hij een gloeiende kool mee uit het vuur van de hel. Die stopte hij in een pompoen. En zo doolt Jack tot op de dag van vandaag rond. En dat zal hij blijven doen, Halloween, na Halloween, na Halloween.home
© paradijsje.nl, halloween legende