zelf oliebollen maken
oliebollen met appels en rozijnen
vegetarische oliebollen
oliebollen met abrikoos en noten
tropische oliebollen
oliebollen met gehakt
hartige oliebollen
ham kaas bollen
goedgevulde oliebollen

leuke tips
verjaardag
feest
halloween
sinterklaas
kerst
baby
gedichten
teksten
plaatjes
kaarten
liefde
Oud hollandse oliebollen, zelf oud hollandse oliebollen maken, recept voor oud hollandse oliebollen.

Oud hollandse oliebollen (recept van de Haagse Kookschool)

Ingredienten

11/2 dl lauwe melk (en water)
25 g sukade, 1 appel
100 g krenten en rozijnen
10 g verse of 5 g gedroogde gist
200 g bloem
1 ei, 3 g zout
frituurvet (olie of reuzel)
basterdsuiker of poedersuiker


Bereiding oud hollandse oliebollen, ca 12 stuks.

Een gistbeslag maken, verse gist aanmengen met iets lauwe melk in de kom waarin het beslag gemaakt wordt. Gedroogde gist weken in lauw water en suiker (zie voorschrift op verpakking) Bloem, zout, 1,5 dl lauwe melk en 1 ei of 2 dl melk toevoegen en een glad beslag hiervan maken. Het beslag een tijdje flink roeren of beslaan, waardoor het glad en elastisch wordt en roerend verdunnen met de rest van de melk. Krenten en rozijnen wassen en laten uitlekken. Appel in stukjes snijden. Dit alles inclusief de gesnipperde sukade door het beslag roeren.

Het beslag dichtgedekt op een matig warme plaats ca 1 uur laten rijzen.

Met 2 vetgemaakte lepels als het ware stukken uit het deeg scheppen en deze in vrij heet frituurvet 170 graden Celsius, vlug gaar en bruin bakken. Even laten uitlekken. De bollen moeten zacht en mogen van binnen niet vet zijn. Worden ze te langzaam gebakken, dan wordt de korst dik en hard en de bollen zijn van binnen onsmakelijk vet. De bollen wentelen in basterdsuiker of ze met poedersuiker bestrooien.

Prik met een breinaald in een gebakken oliebol. Als de breinaald er weer droog uitkomt, is de oliebol gaar.


home
© paradijsje.nl, oud hollandse oliebollen, zelf oud hollandse oliebollen maken, recept voor oud hollandse oliebollen